Nathan van Hooydonck

12.1.2021“Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar Jumbo-Visma”

Team Jumbo-Visma begint bijna aan hun eerste trainingskamp van 2021, Alicante moet gaan oppassen want de ‘killerbees’ zijn op komst. Bij Jumbo-Visma lopen een aantal nieuwe namen rond, één van hen is Nathan van Hooydonck. De 25 jarige Belg, die overkomt van het gestopte CCC, moet een sterke pion gaan worden in de omkadering van Wout van Aert. De ambities van Nathan liggen daarnaast ook op de tijdrit en hij kan nog worden ingezet in de sprinttrein.


Leren kennen


Nathan van Hooydonck is geboren in Gooreind, vlakbij de grens met Nederland en net boven Antwerpen. Zijn vader Gino van Hooydonck was ook wielrenner, misschien niet een van de giganten uit zijn tijd, maar toch. De carrière van zijn oom Edwig van Hooydonck is daarentegen een van formaat. Tweemaal was hij de beste in de, voor de Vlamingen, bijna heilige Ronde van Vlaanderen, maar ook viermaal de Brabantse pijl en één keer Kuurne-Brussel-Kuurne staan op het palmares. Aan goede genen geen gebrek.Zelf droomt Nathan ervan om Roubaix en de Ronde van Vlaanderen te winnen. Je handen in de lucht mogen steken op de Vélodrome of in Oudenaarde is een gevoel dat iedere wielrenner wil. Maar ook na twintig dagen koers je nog even door elkaar laten schudden op de Champs Élysées en de Tour de France volbrengen staat hoog op het verlanglijstje. Aan de trainingen gaat het niet liggen, een renner waarmee Nathan twee jaar lang heeft gefietst en waarmee hij regelmatig samen traint luistert naar de naam Greg van Avermaet, dan kan je wel spreken van goed gezelschap. Als er alleen wordt getraind, dan wordt er nog wel eens geluisterd naar een podcast, LSRF en de WTTAA podcasts zijn dan de favorieten.


Jumbo – Visma


Na twee jaar BMC en twee jaar CCC, komt dan nu sowieso twee jaar Jumbo-Visma. “Ik heb gekozen voor Jumbo Visma omdat het een van de beste ploegen ter wereld is, misschien wel de allerbeste. Ze kunnen in elke wedstrijd die ze rijden meedoen om te winnen en het is heel speciaal hier deel van uit te kunnen maken.” Zo vertelt Nathan over waarom hij voor JV gekozen heeft. Kiezen kon hij wel degelijk, maar het was niet heel lastig voor hem. “Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar Jumbo-Visma.” Met het vertrek van Amund Grondahl Jansen verliet niet alleen een goeie sterke renner de ploeg, maar ook een hele belangrijke pion voor van Aert. Zo ontstond het contact tussen de ploeg en Nathan. “Ze waren op zoek naar een verstrekking voor hun klassieke kern door het vertrek van een van hun sterke pionnen. Toen zijn ze bij mij uitgekomen en ik hoefde toen niet lang na te denken.”


CCC


Over zijn tijd bij CCC heeft van Hooydonck alleen maar positieve verhalen. “Ik heb het altijd naar m’n zin gehad bij CCC, het feit dat de ploeg stopt is niet alleen slecht voor ons, maar ook voor het wielrennen in het algemeen. Er staan een hoop jongens op straat.” De verschillen tussen de twee ploegen gaan waarschijnlijk wel merkbaar zijn. “Ik verwacht een veel professionelere aanpak met de trainingen en voeding en ik heb die andere aanpak heb ik ook al wel gemerkt.”


Klassiekers


Aan ambities voor het aankomende jaar geen gebrek. “Ik hoop veel koersen te kunnen winnen in ploegverband en ik hoop ook zelf eens succesvol te zijn”. De rol van Nathan is daarmee ook duidelijk. “Ik ga er vanuit dat ik kom in steun van Mike en Wout, wat de ploeg verder van mij verwacht zal duidelijk worden op het trainingskamp.” Het afgelopen jaar was er nog wel eens kritiek, dit ging dan over het niveau van de klassiekerploeg. In de finale van de koers zat Wout soms te vroeg alleen, als het aan van Hooydonck ligt komt daar nu een einde aan. “Ik verwacht Wout het beste te kunnen helpen door lang bij hem te blijven in de finale, assertief te koersen en zo kansen te creëren.” Afgelopen jaar waren de prestaties van Wout er een van absolute buitencategorie, kan dat het aankomende jaar ook? Van Hooydonck heeft er in ieder geval vertrouwen in. “Wout zijn prestaties zijn ongelooflijk sterk en knap, ik heb veel vertrouwen in hem als leider van de klassieke ploeg.”


Deceuninck-QuickStep blijft een van de sterkste klassieke ploegen, maar er is een new kid in town. AG2R heeft een grote slag geslagen, met van Avermaet, Naesen en Jungels hebben ze nu ook een topploeg in het voorjaar. Of Jumbo dat geweld aankan is geen moeilijke vraag. “Ik denk niet dat wij onder zullen moeten doen voor welke ploeg dan ook.” Dit antwoord belooft veel goeds.


Veelzijdig


Naast dat Nathan gewoon een echte klassieker renner is kan hij nog op meer plekken van grote waarde zijn, de tijdrit is hier een goed voorbeeld van. Bij Jumbo-Visma steken ze hier al een aantal jaar veel tijd een moeite in, een mooie kans dus om hier veel in te verbeteren en ontwikkelen. Dit vindt Nathan zelf ook, “Ja in het tijdrijden wil ik me in blijven ontwikkelen.” Met Olaf Kooij en David Dekker zijn er drie sprinters binnen de ploeg, een rol in de sprinttrein zou daarom ook best tot de mogelijkheden kunnen gaan behoren. “Ik denk dat ik mits een beetje oefening en de juiste richtlijnen een pion in een lead out kan worden.” Maar daarvoor moet er nog wel wat verbeterd worden, zo zegt hij zelf. “Een punt waar ik echt nog beter in kan worden is het positioneren.”


Na vier jaar staat er helaas nog geen overwinning op het palmares, misschien is Jumbo hier dan wel de perfecte ploeg voor. Zelf is Nathan van Hooydonck in ieder geval duidelijk. Denk je dit jaar voor je eerste prof overwinning te gaan? “Dat is mijn doel.”


reageer op ons forum