Nabeschouwing La Vuelta – week 1door Patrick BrokEtappe 1


Geen Vueltastart in Nederland, maar wel voldoende Nederlandse inbreng in de Ronde van Spanje. Liefst 14 landgenoten gingen van start in de derde grote ronde van het jaar. Met vanuit ons perspectief vooral oog voor de mannen van Jumbo-Visma: Tom Dumoulin, Robert Gesink en Lennard Hofstede. Toch kijkt de wielerwereld het meeste uit naar dé topkandidaat voor de rode trui: hun kopman Primoz Roglic.


De Vuelta begon direct met een pittige bergetappe in het noorden van Spanje, waardoor de klassementsrenners gelijk met de billen bloot moesten. Als nummer één van de wereld liet Roglic zich direct gelden. Met rugnummer één opgespeld en een ongekend sterke ploeg om zich heen, kreeg hij gegarandeerd vleugels. Daarnaast had hij voor zichzelf nog wel wat goed te maken na de uiteindelijk teleurstellende afloop van de Tour de France.


Onderweg sprokkelde Jetse Bol bergpunten, maar het was Sepp Kuss die de bollentrui na afloop van de etappe mocht aantrekken. Hij was namelijk als eerste boven op de belangrijkste col van de etappe, zo’n 2 kilometer voor de meet. Kuss en Roglic speelden het perfect uit, want Roglic mocht juichen na zijn venijnige jump kort voor de finish. Richard Carapaz en Daniel Martin kwamen kort achter de Sloveen over de finish. Jumbo-Visma was met liefst 5 man bij de eerste 16. Wat een dominantie.


Etappe 2


Op dag twee werd er opnieuw volop geklommen en ook vandaag zagen we dezelfde namen voorin het peloton. Jumbo-Visma hoefde niet continu te werken, want Movistar had plannen met hun tridente: Valverde, Mas en Soler. Daarnaast had de ploeg in eigen land wel wat te bewijzen. Carapaz probeerde op de slotklim te demarreren, maar werd snel door de ploeg van Mas ingerekend. Hun tempo lag voor Dumoulin te hoog. Een streep door de rekening van de Girowinnaar van 2017, die daardoor een goed klassement sowieso op zijn buik kan schrijven. Datzelfde gold ook voor kanonnen als Chris Froome en Thibaut Pinot.


Terwijl Carapaz de meeste punten bovenop de Alto de San Miguel de Aralar pakte en als eerste de afzink indook, werd er vooral even afgetast. Wie o wie wilde of durfde voluit te gaan? Zijn naam? Marc Soler. De Catalaan had al wat achterstand in het klassement en kreeg de ruimte. Hij reed zijn benen onder zijn kont vandaan en hield in Lekunberri 19 seconden over op de sterke achtervolgers. Roglic deed opnieuw goede zaken voor de leiderstrui door de meest overgebleven bonificaties op te pikken. Achter hem finishten Dan Martin, Carapaz, Valverde, Mas, Chaves, Carthy, Kuss en Bennett ook in dezelfde tijd.


Etappe 3


Op dag drie werd andermaal duidelijk wie de beste renners in koers waren. Er mocht voor de derde dag op rij geklommen worden. Het mooie voor Jumbo-Visma was dat er andermaal door andere ploegen gekoerst werd. In de mist werd op de slotklim eerst door Movistar gewerkt en vervolgens nam INEOS het roer over. Niemand minder dan Chris Froome zagen we even op kop van het peloton sleuren voor zijn kopman Carapaz. Een mooie geste, maar een zege leverde het niet op. De opgebloeide Martin (die Ier) perste in de slotmeters de beste sprint uit zijn benen. Roglic werd wederom tweede. Terwijl George Bennett kostbare minuten verloor, zagen we een comeback van zowel Wout Poels als Aleksandr Vlasov.Etappe 4


Op de vierde dag was het dan eindelijk een dag voor de sprinters. En een relatieve rustdag voor de klimmers en klassementsrenners. De kansen voor de aanwezige rappe mannen zijn schaars dus was het de hele etappe zo klaar als een klontje: het werd een massasprint. In de finishstraat leek Jasper Philipsen iedereen te verrassen door de sprint van ver aan te gaan, maar de Belg werd gecounterd door Sam Bennett. Een tweede Ierse overwinning op rij. Roglic kwam veilig in het peloton over de finish.


Etappe 5


Op de vijfde dag kregen de avonturiers een kans. Het ging de hele dag op en af, maar het was duidelijk niet een etappe voor de klassementsrenners. We zagen onder andere ook Kuss in de aanval, maar na een verhitte strijd waren er drie renners het sterkste: Tim Wellens, Guillaume Martin en Thymen Arensman. De 20-jarige debutant hoopte de twee ervaren renners te verschalken in de slotkilometer, maar zijn benen waren helemaal volgelopen. Wellens bleek de beste punch in zijn benen te hebben en sloeg een dubbelslag. Behalve de ritoverwinning verzekerde hij zich ook van de felbegeerde bergtrui.


Etappe 6


Een dag voor de rustdag moest andermaal een flink aantal hoogtemeters bedwongen worden. De bergjes waren vandaag misschien niet de grootste plaag, het slechte weer wél. In de regio Aragon regende het de hele dag. Het waaide hard. Het was guur. Het was dus de hele dag oppassen geblazen. Je kon hier niet de Vuelta winnen, maar wel verliezen.


Al snel ontstond een omvangrijke kopgroep met mannen als de broers Gorka en Ion Izagirre, Van Baarle, Woods en wederom Guillaume Martin. De Fransman sprokkelde bergpuntjes, terwijl de andere renners droomden van een etappezege in het kletsnatte Spanje. Gorka reed virtueel in het rood, maar Jumbo-Visma liet het gat niet té groot worden. Even later zag de wereld er heel anders uit. Op weg naar de slotklim was het alle hens aan dek bij de geelzwarte ploeg. Wat bleek? Roglic had problemen met zijn regenjack en reed lange tijd op achterstand.


Movistar rook bloed en voerde het tempo op in het peloton. Door dit slagveld werden ook de mannen van TJV opgerookt. Op de slotklim sloot Roglic nog wel aan, maar hij was afgepeigerd. Kapot. Zijn benen verzuurd. Het noodweer en de chaotische Spaanse regie maakten het plaatje compleet. Carthy, Carapaz en ook Dan Martin pakten tientallen seconden terug op de Sloveen, die de schade enigszins beperkt hield. De dagzege ging overigens naar Ion.


Zo stond niet Roglic op de rustdag in de rode leiderstrui, maar Carapaz. De verrassende Carthy geeft 18 seconden toe, terwijl Dan Martin 20 tellen achterstand heeft. Roglic geeft een halve minuut toe. Een voordeel: de druk van het controleren van de koers ligt niet meer bij Jumbo-Visma Toch zal het als een dreun aankomen. Bovendien zijn zowel Bennett als Kuss ook uit het klassement geslagen, terwijl Dumoulin overweegt de Vuelta te verlaten. Op naar een welverdiende rustdag!


Roglic na etappe 6 waar hij voor het eerst deze Vuelta het rood moet afstaan. Movistar en Ineos zetten de mannen van Jumbo-Visma flink onder druk in deze regenachtige etappe.