Maarten Wynants

22.1.2021“Ik ben 38, ik word 39 jaar, dat is bijna al de uitzondering”


Team Jumbo-Visma begint aan hun eerste trainingskamp van 2021, Alicante moet gaan oppassen want de ‘killerbees’ zijn op komst. Bij Jumbo-Visma lopen een aantal nieuwe namen rond, maar ook de oude garde is nog van de partij. Onder die oude garde loopt onder andere Maarten Wynants, de Vlaming is bezig aan zijn laatste halfjaar als profwielrenner. Nog één keer het Vlaamse voorjaar afwerken en dan is het klaar, dan kan het boek van professioneel wielrenner dicht. Een carrière die in 2005 begon bij Jong Vlaanderen en Chocolade Jacques – T Interim, eindigt in 2021 bij Jumbo-Visma


Stoppen en doorgaan


Met 38 jaar, een zeer acceptabele wielerleeftijd, is de reden waarom Maarten stopt niet heel moeilijk te gokken. “Omdat ik oud ben dan toch wel zeker hé, ik ben 38 jaar, ik word 39 dat is bijna al de uitzondering. Zeker als je ziet hoe nu de verjonging doorgevoerd wordt. Dan is het tijd voor iets anders en ik heb toen de aanbieding gekregen om ploegleider te worden bij de ploeg, dus ja het is eigenlijk het ideale moment om er mee te stoppen.” Het oorspronkelijk bedachte plan was dat Wynants na 2020 zou stoppen, maar door corona is er toch voor gekozen nog één keer het voorjaar af te werken. Om na Parijs-Roubaix te stoppen voelt extra speciaal. “Op zich, die wedstrijden liggen mij nauw aan het hart, ik ben begonnen te fietsen om Vlaanderen en Roubaix te kunnen doen, dus is het zo wel mooi ja.” In de laatste kilometers van Parijs-Roubaix, zal het waarschijnlijk nog wel even door Maartens hoofd gaan. Het beroep waar je al die jaren voor hebt geleefd is bijna klaar, de mooie maar ook minder mooie dingen liggen dan achter je. Misschien komt de vraag dan wel naar boven, wat ga ik het meest en wat het minst missen? “Ja het meeste ga ik toch wel voor het doel leven en het hele proces met de ploeg naar zo’n doel toe missen. Als ploegleider heb je dat ook nog wel een beetje, maar het is toch anders. En het minste is de druk van het moeten presteren, allee dat maakt het eigenlijk ook wel weer mooi. De valpartijen dan.” Gelukkig is Wynants na Parijs-Roubaix nog zeker niet klaar in het wielrennen, de ploegleidersauto wacht namelijk. “Ik wil de ervaring die ik heb, graag doorgeven. De fietswereld heeft niet veel geheimen meer voor mij. Ik word er natuurlijk wel een beetje in begeleid, zoals de ploeg een eigen opleidingsploeg heeft, zo gaan ze nu ook met mij proberen hun eigen staf op te leiden.”


Rabobank


Sinds 2011 rijdt Wynants voor Jumbo-Visma en voorgangers, Erik Breukink heeft toentertijd contact met hem opgenomen “Ze wouden de voorjaarskern verstreken voor Boom en Langeveld.” Lang heeft Maarten er niet over nagedacht, ervaringen van vroeger waren hem namelijk altijd bijgebleven. “Rabobank had de uitstraling, het was een echt top team. De development tak was een eyecather, echt op en top gesoigneerd. Toen ik het aanbod kreeg, heb ik die kans met beide handen gegrepen.” Doordat Maarten sinds 2011 bij de ploeg rijdt heeft hij de toppen, de dalen en weer de toppen van de ploeg meegemaakt. In tien jaar tijd is er door alle veranderingen veel veranderd in de ploeg. “Bij Rabobank had je een cultuur dat alles kon en alles mocht. Als je dan bepaalde werkwijzen gewend bent en je moet in een keer met de knip erop, dan is dat voor iedereen niet makkelijk. Het is makkelijker van weinig naar veel gaan, dan andersom. Zeker veertien en vijftien waren moeilijk jaren, maar vanaf toen een stijgende lijn. En nu zijn we een nog betere ploeg als Rabobank in die tijd, dus dat is wel mooi.”


winnen


Helaas staan er nul overwinningen op het palmares van Maarten. In het najaar van 2017 was hij er nog wel een paar keer dicht bij in de Omloop van het Houtland en Mandel, maar een individuele overwinning is helaas nooit gelukt. “Ik ben er een paar keer dicht bij geweest. Het is altijd iets dat ik heb proberen na te jagen, maar het is ook iets wat als knecht zijnde lastig is. Als je als knecht vooral aan de overwinning denkt, dan ben je geen goede knecht en ik heb altijd geprobeerd een zo’n goed mogelijke knecht te zijn.” Voor het aankomende jaar wordt het ook lastig, het programma van Maarten bestaat alleen maar uit grote koersen. Misschien lukt het nog op z’n Matthew Haymens? En dat zou mooi uitkomen, want Parijs-Roubaix is de favoriete koers van Maarten. “Het is misschien ook wel de wedstrijd die mij het beste licht. Het heroïsche van de wedstrijd, de kasseien en de totale uitstraling die die koers heeft. Ik vind het echt een van de mooiste wedstrijden die er is, daarom is het ook zo mooi om na Roubaix te stoppen.” Zijn mooiste momenten beleefde Maarten ook op de kasseien van Roubaix tijdens zijn top tien plek in 2012.


Jumbo-Visma’s aankomende wielerjaarDe ploeg was afgelopen jaar de beste van allemaal, met een aantal prachtige overwinningen. Nu is het de kunst om dit vol te houden en ook aankomend jaar weer de beste ploeg te zijn. Volgens Wynants moet dat gaan lukken. “ Jazeker, ik zie niet in waarom niet. Als je de eerste zijt wil iedereen je verslaan, dus het is wel een andere mindset, maar ik zie niet in waarom het dit jaar ook niet zou kunnen.” Voor Maarten zelf zijn de kasseikoersen het belangrijkste voor aankomend jaar, het doel is om hier zo goed mogelijk te presteren. Met Deceunick en sinds dit jaar ook AG2R staan er twee hele sterke blokken, maar vergeet natuurlijk niet een aantal andere teams zoals Alpecin-Fenix. Hoe gaat Jumbo-Visma hier tegenop kunnen boksen? “Ja weet je het is een ander soort ploeg, AG2R en Deceunick proberen het in de breedte te winnen en wij proberen het vooral met Wout van Aert te winnen. In voetbaltermen hebben zij een andere opstelling, wij spelen met één diepe spits en zij spelen met drie spitsen. Het is daarom ook logisch dat de rest van de ploeg in dienst rijdt en dat de ploeg niet altijd een overtal heeft, maar ik ga er vanuit dat we met Wout mee gaan doen voor de overwinning.”


Cervélo


Het was een ware fietsencarrousel afgelopen zomer. Cervélo die van Sunweb naar Jumbo verhuisde, dan de Bianchi van Jumbo naar Mitchelton en Scott die van Mitchelton naar Sunweb ging. Voor de komende jaren dus een andere fiets voor de Jumbo-Visma mannen, Wynants had niet veel moeite met deze verandering en hij is zeer tevreden over de Cervélo. “Voor sommigen wel en voor anderen niet, het is vooral persoonlijk. Toen ik van Giant naar Bianchi ging moest ik wel een beetje wennen. Maar nu met die Cervélo heb ik 0,0 aanpassing’s problemen. Hij is absoluut anders, we rijden nu met schrijfremmen en hij is meer aerodynamisch bijvoorbeeld.”


De ultieme Tour de France ploeg van Maarten Wynants


Maarten Wynants heeft straks elf jaar bij de ploeg gereden en daarmee heel veel verschillende renners meegemaakt. Dus met welke zeven anderen zou hij graag naar de Tour de France trekken? Maarten Wynants zelf als eerste “Dan zal ik toch zeker Bram Tankink meenemen hé, is een echte sfeer maker. Primoz Roglic, die kan je erg moeilijk thuis laten natuurlijk en Wout van Aert dan ook. Sep Vanmarcke. Eeehm allee ja lastig, tien jaar aan ploeg makers hé. Sebastian Langeveld en Laurens de Plus.” (*helaas niet helemaal goed geteld, dus deze Tour ploeg bestaat uit 7 namen.) Met dit team kan je in ieder geval de Tour op z’n kop zetten en op alle vlakken mee doen.

Maarten Wynants in de Ronde van Vlaanderen 2020