David Dekker

17.1.2021“Ik verwacht van mezelf dat ik in mijn eerste seizoen in staat ben om mee te doen voor de overwinning”

Team Jumbo-Visma begint bijna aan hun eerste trainingskamp van 2021, Alicante moet gaan oppassen want de ‘killerbees’ zijn op komst. Bij Jumbo-Visma lopen een aantal nieuwe namen rond, één van hen is David Dekker. De 22 jarige Nederlander, die overkomt van SEG, is een sprinter, maar staat ook zijn mannetje in de klassiekers.


Leren kennenDavid Dekker is 22, bijna 23 jaar geleden geboren in Meerle. Waar Nathan van Hooydonck over goede genen beschikt, kan je dat van David zonder twijfel ook zeggen. Vader Erik Dekker heeft bijvoorbeeld vier keer zijn handen in de lucht gestoken tijdens een Tour de France etappe, maar ook staat de Amstel Gold Race op zijn palmares. Voor goede raad kan David altijd zijn vader toe. “Mijn vader en ik praten veel over het wielrennen, de wedstrijden die we kijken en wat er naast het wielrennen zelf allemaal nog bij komt kijken. Ik kan met vragen altijd bij hem terecht.”


Elke jonge wielrenner heeft wel één wedstrijd die hij koste wat het kost wil winnen, zo ook David. Aan het einde van hopelijk een topcarrière, moet de ‘hel van het noorden’ op het palmares staan. “Mijn absolute droomkoers is Parijs-Roubaix. Ik houd van kasseien en ik vind de kasseien en de aankomst op de Vélodrome heel mythisch, maar ik droom er ook van om kampioenschappen te winnen. Daarnaast kijk ik er ook enorm naar uit om ooit aan de start te staan van de Tour de France. Dat is toch de allergrootste wielerwedstrijd ter wereld. Ook droom ik ervan ooit mee te doen aan de Olympische Spelen, omdat ik dat een enorme eer vind en het lijkt mij een unieke ervaring.”


sneakersNaast de liefde voor de fiets, is er nog een andere liefde in het leven van David Dekker, sneakers. Een rijke verzameling sneakers staat in de kast. Sneakerdave verzamelt ze met alle liefde en er op lopen is dan ook erg moeilijk. Maar om te kunnen verzamelen en om nieuwe sneakers te kunnen kopen moet je soms ook andere sneakers verkopen. Mocht het zo zijn dat je nog op zoek bent naar nieuwe sneakers kan je altijd even het Instagram account sneakerdave opzoeken, is hiermee Davids bijnaam ook geboren?


Wennen wint nooit


Jumbo-Visma heeft ‘samen winnen’, Deceuninck - Quick Step heeft hun wolfpack en Bora heeft ‘band of brothers’, maar David Dekker heeft de mooiste van allemaal: ‘wennen wint nooit’. “Het is toevallig ontstaan door een verspreking in een interview na een overwinning in 2019. Ik won mijn derde koers van het seizoen en de interviewer vroeg of winnen wel eens went. Waarop ik reageerde dat winnen nooit went, maar ik verwisselde de woorden. Daar werden toen flink wat grapjes over gemaakt door vrienden en ikzelf kon er ook wel om lachen. Toen ik erover ging nadenken zag ik er eigenlijk ook wel een kern van wijsheid in. Als je helemaal gewend bent aan het gevoel van winnen, word je denk ik minder gretig en minder gemotiveerd, waardoor je misschien minder of niet meer gaat winnen. Daarom moet je altijd de honger blijven houden om te winnen, hoe groot of klein de koers ook is.”


Jumbo – VismaMet een aantal hele mooie uitslagen maakt David de stap naar de profs. Na twee mooie en goede jaren bij Metec en één jaar bij talentenfabriek SEG, is dan nu de tijd daar om het op WorldTour niveau te gaan proberen. David heeft zich al Nederlands kampioen onder 23 mogen noemen en begin vorig jaar liet hij met twee overwinningen en een derde plaats in Le Samyn zien klaar te zijn voor de profs. De goede prestaties en talent waren niet alleen door Jumbo-Visma gezien. “Ik had interesse van meerdere ploegen, maar Jumbo-Visma was een van de weinige waar het echt concreet mee is geworden, omdat ik zelf al snel een beeld had naar welke ploegen ik zou willen.” Het beste gevoel had David bij Jumbo. “Jumbo-Visma heeft de laatste seizoenen laten zien, dat ze tot de allerbeste al dan niet de beste ploeg ter wereld behoren. Bovendien hebben ze vertrouwen in mij en geloof ik dat ze weten hoe ze mij het beste kunnen ontwikkelen.”


David is misschien wel de Nederlandse sprinter van de toekomst, van Groenwegen denkt hij dan ook veel te kunnen leren. “Als sprinter hoop ik vooral veel van Dylan Groenewegen te kunnen leren. Hoe hij traint, wat zijn mindset is, hoe hij dingen voorbereidt etc. Maar ik denk dat ik van elke huidige renner in de ploeg veel kan leren en ook zeker van de begeleiding.”


Een totale vreemdeling gaat hij in ieder geval niet zijn. “Renners als Pascal Eenkhoorn en Mike Teunissen ken ik al wel langer, daarnaast heb ik al met meerdere renners een keer gesproken.”


Sprinten versus klassiekersAls je door de resultaten van David Dekker bladert valt er één ding het meeste op. Aan de ene kant heb je veel mooie sprint resultaten, maar aan de andere kant de kasseien koersen. Met als klap op de vuurpijl natuurlijk Le Samyn van vorig jaar, een derde plaats tussen alle profs, renners als Sénéchal, Nizzolo en Stuyven laat hij hier achter zich. Nu kan dit natuurlijk prima samen, maar is David Dekker nu meer een sprinter, of ziet hij zichzelf meer als een kasseienvreter met een goed eindschot?


“Ik zie mijzelf zeker als sprinter en de komende twee jaar zal vooral daar de grootste aandacht naartoe gaan, daarnaast zal ik ook wel klassiekers rijden maar dit is vooral om ervaring op te doen.”


In Le Samyn hebben wij in ieder geval al een mooie ervaring gehad met de wielrenner David Dekker, voor David zelf was dit ook een hele speciale ervaring en een bevestiging dat hij op de goede weg zit. “Mijn mooiste moment is toch wel Le Samyn begin vorig jaar. Het was de allereerste keer dat ik mijzelf zo kon handhaven tussen renners van dat niveau en dat was heel vet. Vooral omdat ik van start tot finish echt kon meekoersen en tot op het laatste moment voor de overwinning reed.”


Doelen


Doelen stellen en vooruit kijken is iets waar David Dekker veel mee bezig is, aan ambities geen gebrek. “Ik verwacht van mijzelf dat ik ook in mijn eerste seizoen in staat ben om mee te doen voor de overwinning. Dat zal niet zomaar op WorldTour niveau zijn, maar ik ga elke kans aangrijpen die de ploeg mij biedt.” De ambitie is hoog, maar ook de realiteit is nog niet ver weg. “Ik hoop natuurlijk zo veel mogelijk te winnen, maar de realiteit is dat het erg lastig zal zijn om dat als neoprof te doen. Ik hoop dat ik over één jaar kan zeggen dat ik in ieder geval één keer heb kunnen winnen in 2021.”


Naar de top van de berg is het doel van iedere sporter en wielrenner, maar de weg ernaar toe is soms nog best lastig. Het is daarom belangrijk om te bekijken waar je op dat moment nog moet verbeteren om hogerop te komen, voor het aankomende jaar zijn deze stappen al bedacht. “Ik moet vooral zorgen dat ik meer inhoud krijg. Op deze manier moet vooral mijn sprint aan het einde van een wedstrijd verbeteren, daarnaast hoop ik ook mijn klimmerscapaciteiten te verbeteren om zwaardere wedstrijden beter te kunnen verteren.”


Ambities hebben en bezig zijn om steeds beter te worden maakt dat je uiteindelijk het topniveau haalt, dit is dan ook de reden dat er de laatste jaren zoveel profs bij SEG weg komen. “Bij SEG draait alles om prof worden en het ontwikkelen van de renners op de lange termijn. Daarnaast motiveert iedereen elkaar omdat we hetzelfde doel hebben, maar tegelijk helpen we elkaar ook om die doelen te bereiken.”