Etappe 8: 17 miljoen bondscoaches

06.9.2020Soms zit het mee en soms zit het tegen. In rit 8 naar Loudenvielle zat het voor Jumbo Visma een keer tegen. In de eerste week werden er drie!! etappes gewonnen en was de ploeg veruit de beste in koers. De weg naar Loudenvielle was lang en zwaar, wellicht voor de zwart-gele brigade iets te zwaar. Het kan verkeren, vandaag is er weer een dag, vandaag vechten we verder!


Alleen dan fiets je namens een Nederlandse ploeg en ben je gezegend met niet één ploegleider, nee je krijgt er (vooral bij mindere prestaties) 16.999.999 bij, want wat is het altijd weer verbazingwekkend hoeveel verstand we met zijn allen van het wielrennen, voetballen, atletiek of tennis wel niet hebben......althans, we denken dat te hebben.


Kiki Bertens is een solide top 10 speelster, top 10 van de wereld! Nog nooit hadden we een speelster die zo constant bij de eersten stond, nog nooit een dame die zoveel toernooien in een jaar tijd won, nog nooit waren we zo verwend. En toch, toch kunnen we er op één of andere manier niet van genieten. Ze wint (tot op heden) nog geen Grand Slam, elke keer als ze uitgeschakeld wordt in de achtste/kwart/halve finale weten wij wat ze fout doet. Hadden wij op de baan gestaan, dan hadden we het wel even voorgedaan.


Dafne Schippers is wereldkampioen op de 200 meter sprint, twee keer zelfs. Al jaren hebben we geen enkele kanshebber op goud op welk sprint onderdeel dan ook. Dafne kan wereldkampioen worden, Dafne kan meerdere keren wereldkampioen worden, maar zodra ze op de Olympische Spelen geen goud wint is het een teleurstelling. Had ze maar naar één van die 17 miljoen bondcoaches geluisterd, dan had ze zeker weten gewonnen.


Tennis en atletiek is misschien ondergeschikt aan voetbal, want waar menig bondscoach zich bij tennis en atletiek nog wel op de vlakte wil houden, is het bij koning voetbal wel anders. Zet het Nederlands elftal op een eindtoernooi en 16.999.999 mensen hebben er weer een dagtaak bij. Wie weet die wissel van Dick Advocaat nog tegen Tsjechië? Wat als de wissel door Louis van Gaal tegen Costa Rica anders had uitgepakt, dat Krul geen pingels had tegengehouden?


Gisteren was het dus weer raak, de mannen van Jumbo-Visma hadden misschien een minder slimme dag, het resultaat was niet wat de bedoeling was, maar toch, wat geeft ons het recht om per omgaande zo fel kritiek te uiten? Kijk naar de rit op strava van de mannen, in plaats van complimenten moet toch even gemeld worden dat het een domme tactiek was. Op facebook is het niet veel anders. Als we het zo goed weten, waarom blijf je achter je scherm zitten, waarom kruip je niet op de fiets? Waarom laat je niet even zien hoe het moet, ik weet wel waarom niet. Kritiek hebben is het eenvoudigste wat er is, zelf doen is heel wat anders, dan blijkt dat het misschien toch wat lastiger is dan dat het met een pilsje in de hand vanaf de bank lijkt.

Veel kritiek op het rijden van Jumbo-Visma in de 8e etappe... je zou bijna denken dat de Tour uit handen was gegeven daar... dat ze door het ijs zouden zijn gezakt. Sportbeleving het blijft toch een vreemd gegeven.