Etappe 7: Die van Aert, wat moeten we ermee?

05.9.2020We gaan terug in de tijd. Het is ergens in het voorjaar van 2018, de geruchten doen de ronde dat Wout van Aert in 2020 naar Lotto-Jumbo zou komen. Wout van Aert naar Lotto-Jumbo, waarom? Wat moet het team met een veldrijder die eigenlijk week in, week uit erop gelegd wordt door Mathieu van de Poel. Als Lotto-Jumbo echt goede zaken wil doen, dan moeten ze proberen om van der Poel los te weken bij de broertjes Roodhoofd. Een renner als Mathieu is een bijzondere hoor, die gaat nog mooie wedstrijden winnen.


Voordat een gerucht werkelijkheid wordt, kan lang duren. Van het voorjaar van 2018 werd het zomer, in de Tour moet elke dag de krant gevuld worden, dus ook nu weer. Nico Verhoeven bevestigd tijden de Tour dat de ploeg heel ver met Wout is en dat er een akkoord getekend is dat Wout per 2020 naar de ploeg komt, maar dat ze zelfs hopen dat hij al in 2019 al in het zwart geel mag rijden. Sniper Cycling weet niet hoe snel ze met een verklaring moeten komen dat Wout in 2019 "gewoon" bij hen onder contract staat en voor hen zal rijden. Misschien toch bij van der Poel eens informeren? Het begint me te dagen dat die deur niet open zal gaan.


De soap rond Veranda Willems, Roompot en daarbij Wout van Aert hebben we allemaal meegekregen, pijnlijk, heel vervelend en iets waar niemand op zit te wachten. Ok, het lijkt er dus op dat Wout toch voor de ploeg mag komen rijden. Prima, een aanvulling voor het voorjaar bedenk ik me, hopelijk kan hij mooie resultaten neerzetten. In de week van zijn contract staat de Strade Bianche op het programma, hij weet daar weer derde te worden net als vorig jaar. Voor een veldrijder die drie keer wereldkampioen werd een prima resultaat. Misschien heeft de ploeg toch een goede renner voor het voorjaar binnen weten te halen.


In aanloop naar de Tour geeft Steven Kruijswijk aan dat hij graag Wout van Aert mee wil nemen naar de Tour, de ploegleiding is het daar mee eens en er wordt voor hem een plek gereserveerd. In de voorbereiding gaat Wout al mee naar de Dauphiné, daar wint hij de tijdrit, huh? En daags erna ook de etappe door een grote groepsprint te winnen, hoe kan dat? Is Wout aanvulling voor het voorjaar? De kwaliteiten liggen niet alleen in de modder bij hem, zover is wel duidelijk.


De Tour de France wordt de grote bevestiging. Allereerst loods hij Mike Teunissen naar de gele trui en is hij in de dagen erna de grote motor in de ploegentijdrit. Als hij dan ook nog een echte massasprint weet te winnen in Albi is het ongeloof groot, waar liggen de grenzen bij Wout? Een dranghek, een gruwelblessure en de coronabreak maakten dat we lang moesten wachten.


Nu ruim een jaar nadien kunnen we wel vaststellen, we weten nog steeds niet waar de grens van Wout ligt. Hij is op dit moment de beste renner ter wereld. Nederig al ik ben, denk ik altijd dat ik verstand van wielrennen heb, als fan van de ploeg wel overal een mening over mag hebben en deze dan ook scheutig moet delen met iedereen.........maar wat ben ik blij dat ik in 2018 en later in 2019 niet geroepen heb; Wat moet Lotto-Jumbo met zo'n moddercoureur?

Wout van Aert die triomferend zijn 2e Tour overwinning pakt in 2020.... etappe 7 van deze editie was er al 1 om niet snel te vergeten, maar deze zege van Jumbo-Visma maakt het ook nog eens helemaal af. Had u ook even een flashback naar 2019 ??