Etappe 4: US Postal Service is back!

02.9.2020Uiteraard weet ik wat ik schrijf, ik weet ook dat je niet mag vloeken in de kerk, maar de afgelopen weken kwam het beeld van de US Postal Service trein een paar keer bij mij binnen. De geschiedenis gaat zich niet herhalen, het peloton is schoner dan ooit (ja, er zijn nog steeds boeven tussen de koorknaapjes), toch kon ik me niet aan de indruk onttrekken dat er weer een trein op de rails was gezet waar ontzag voor is.


In het verleden heerste Lance Armstrong in het peloton met harde hand, achteraf bezien werd hij geholpen door elke apotheker die hij op zijn trainingsritjes tegenkwam, maar ook buiten het dopinggebruik bepaalde hij wat er in zijn ploeg en in mindere mate in het peloton wel en niet mocht. Als het je niet zinde dan rotte je maar op. Oud-teamgenoten kunnen er verhalen over vertellen die toen ongeloofwaardig waren en nu onvoorstelbaar, dat kon toch niet waar zijn, zou hij echt zo’n klootzak zijn geweest? Lance Armstrong, Michael Jordan, Christiano Ronaldo, van hun generatie toch wel de beste van de wereld? Mediageniek, absoluut! Rolmodellen, in hun eigen ogen. Achter de schermen keihard voor zichzelf op trainingen, maar ook hun team moest eraan geloven. Het hielp, ze staan ten slotte niet alleen met hun eigen prestaties in de geschiedenisboeken, nee de Bulls, Real en ook US-Postal waren de grootmachten op hun eigen gebied ten tijde van MJ, CR7 en Lance.


Waar zat het hem in bij die teams? Je hebt vooral spelers van wereldklasse nodig. Laat ik die nou de afgelopen weken aan het werk hebben gezien. Er is niet veel beeld van, maar Tony Martin kan vrijwel de hele dag op kop van het peloton sleuren, geen renner of ploeg zal in zijn kop halen om zich daarmee te bemoeien, ja een paar Franse Peppie en Kokkies mogen ontsnappen, maar verder……. Los daarvan heeft Tony een palmares waar menig renner jaloers op zal zijn, waarom heeft hij eigenlijk geen regenboog op zijn mouwtjes?? Robert Gesink, na de Dauphiné en nu ook in de Tour neemt hij het stokje over van Tony en zorgt hij er eigenhandig voor dat pannenkoeken die van plan waren te demarreren aan de voet van de klim al niet meer in het peloton zitten. Toch, kijk naar de carrière van Robert en ik denk dat er niet veel renners in het huidige peloton fietsen die zo vaak een top10 klassering in een grote ronde hebben behaald in de einduitslag. Amund komt net kijken, zo jammer dat hij volgend jaar weggaat, maar dat zegt ook al voldoende. Zijn potentie rijkt verder dan de trein van Jumbo Visma. Dat was op het vlakke, of was Wout Van Aert ook voor het vlakke?


Gisteren werd maar al te goed duidelijk wat voor een speciale Wout is. Vorig jaar in de Tour zagen we hem in de volle finale al eens een absurd beurtje doen, de andere sprintersploegen zaten in zijn wiel te huilen, menig mannetje sprong destijds van de trein omdat ze het niet bij konden benen. Een dergelijke truc toverde hij gisteren ook uit zijn hoge hoed. Ditmaal was het niet op het vlakke, ditmaal ging het niet met 65 km/h, maar ook ditmaal zaten ze in zijn wiel te huilen. Onvoorstelbaar lang hield hij het tempo verschroeiend hoog, als er al iemand plannen had, dan werden ze door Wout eigenhandig om zeep geholpen. Over Wout zijn eigen prestaties/resultaten hoef ik niet te beginnen, kijk zelf maar: https://www.procyclingstats.com/rider/wout-van-aert en dan staan daar de veldritten niet eens bij.


De column moet niet te lang worden, maar toch. De trein van Jumbo Visma deed mij niet alleen om de resultaten denken aan de US-Postal trein, ja Primoz heerst en wint waar hij wil (zo lijkt het), ja geen andere ploeg zal het in hun botte harses halen om over te nemen op momenten zoals hiervoor beschreven, toch zijn het niet de resultaten. Het is de overtuiging waarmee alles plaats vindt. Van de staf, de trainers en iedereen die om de ploeg heen hangt hoor je hetzelfde verhaal. Tijdens de corona-break hebben ze besloten om als beste team daaruit te komen. Die overtuiging leggen ze op het asfalt en met die overtuiging leggen ze op belangrijke momenten de concurrentie lam. Waar Lance het ook van zijn grote mond moest hebben is het bij Jumbo Visma de uitstraling, wij zullen dat varkentje wel even wassen!


Het gaan nog mooie weken worden op deze manier. Was het dan zo mooi hoe US-Postal de koers beheerste? Nee dat eigenlijk niet, maar ik was dan ook geen fan van US-Postal!!

De geel-zwarte trein van Team Jumbo-Visma, al heel indrukwekkend de afgelopen weken en ook in de Tour rijden ze weer voor in het peloton. De vergelijking met US-postal is dus niet heel ver gezocht.