Je eigen kansen opofferen

17.9.2020Hoe vaak is het in aanloop naar de Tour gegaan over de drie kopmannen waarmee Jumbo Visma naar de Tour zou komen? Primoz Roglic, Tom Dumoulin en Steven Kruijswijk. Helaas viel Steven letterlijk uit dit selectieve groepje weg, maar met het wegvallen van Steven viel het "probleem" niet weg.


Zou het dubbele kopmanschap voor problemen gaan zorgen? Zou Primoz op het moment suprême niet Tom uit de wind gaan houden? Sterker nog, zou Tom zichzelf opofferen om het team het geel te schenken in Parijs. We zijn nu bijna aan het einde van de Tour, Tom trok zelf de conclusie dat het hem niet ging worden, waren daarmee alle problemen opgelost?


Kijk naar Robert Gesink, in het verleden kopman van de ploeg en de beste klassementsrenner van Nederland, toch rijdt hij ondertussen bijna drie weken zijn ballen uit de broek voor het team. Robert gaf zelf zijn klassementsambities op en wilde zich gaan richten op etappe-overwinningen. Die kans greep hij in de Vuelta van 2016, maar daarna gaf hij ook die ambities op, althans voorlopig. In deze tour had hij best mee kunnen zitten in ontsnappingen, geen haar op zijn hoofd die eraan dacht om in de aanval te gaan.


Wout van Aert, winnaar pur sang, toch fietst hij deze Tour meer in dienst van de ploeg dan dat hij voor eigen kansen gaat. Ik durf nu wel te zeggen dat hij met gemak de groene trui had gewonnen als hij daarvoor had mogen gaan. Tussen alle opdrachten van de baas door wint hij ff twee ritten. Het gemak hoe hij zich in lastige etappes voorin handhaaft, maar ook in de bergen, op de Col de la Loze zat hij "gewoon" bij de beste 20 in de daguitslag......die groene trui was een eitje geweest.


Sepp Kuss komt net kijken, hij zal blij zijn dat hij deze Tour erbij is en dat hij mag meemaken hoe het is om een Grote Ronde te winnen, toch. Toch zie je in ritten zoals naar La Loze dat hij met een beetje ander koersverloop zelf had kunnen winnen. Hij had drommels goed in de gaten dat hij Primoz kon helpen om Pogacar eraf te rijden. Zou hij getwijfeld hebben om te wachten? Zou hij op 85% hebben gereden om uiteindelijk een punch over te hebben gehad? Nee, hij trok zichzelf uit elkaar om zijn kopman op dat vlakke stuk uit de wind te houden, het resultaat liet niet ten twijfel over!


Hoe nu verder? Tom en Wout zijn toch al bezig met hun eigen plannen, Tom ziet zichzelf zaterdag shinen in de ITT en Wout wil graag de week na de Tour schitteren op het WK. Totdat het zover is zullen ze zichzelf opofferen, na twee en een halve week is hier geen discussie meer over. Waar we wel over kunnen discuteren is de vraag of ze hun eigen dromen gaan verwezenlijken, maar aan de andere kant twijfel ik ook daar na afgelopen twee en een halve week niet over!

Tom Dumoulin in de rol van meesterknecht voor Primoz Roglic. Er is veel kritiek geweest op het feit dat Tom zijn eigen kansen heeft moeten opofferen voor het groter doel. Was het nou een onverstandige keus of wist hij zelf gewoon dat het er niet in zat dit jaar.