Etappe 10: Hoop doet leven

08.9.2020Thijs Zonneveld begon erover, op 15 kilometer van de streep hadden ze met het AD hun trailer (aka de frietkraam) langs het parcours staan, daar zouden vandaag de waaiers getrokken worden, het begon steeds harder te waaien. Vrienden "Het is Koers" tweeten daarop dat ze erop zouden hopen, maar niet zonder erbij te zeggen dat hoop eigenlijk een uitgestelde teleurstelling was.


Ergens zit er wel een kern van waarheid in, hoe vaak hoop je ergens op en sta je na afloop met een druppel aan de neus beteuterd te kijken naar de afloop, dit was niet waar je op hoopte. Wielrennen is doordrongen van hoop, hoop op mooie resultaten en voor de fans hoop op een mooie koers. Hopen dat de benen vandaag wel doen waar ze dat gisteren niet deden. Hopen op mooie aanvallen en legendarische etappes.


De huidige Tour staat ook bol van de hoop. Er is al veel hoop vervlogen, zo hoopten we met z'n allen dat Tom Dumoulin mee zou gaan strijden om de gele trui, nu is het hopen op een etappe waarin hij zichzelf terugvindt, een ontsnapping waar hij laat zien dat hij meer in zijn mars heeft dan dat hij tot nu toe zelf het idee heeft. De hoop dat Wout van Aert mee zou gaan sprinten werd rijkelijk beloond, dat hij mee zou doen was mooi, dat hij ook ff twee etappes zou winnen, daar hadden we niet op durven hopen.


Uit de overwinningen van Wout blijkt dat het niet altijd hopen tegen beter weten in is. Toch is hoop in de koers vaker een uitgestelde teleurstelling dan je denkt. Hoeveel renners zouden aan de start staan met de hoop op een ritoverwinning? Er wint er toch maar eentje per dag. Hoeveel renners zouden vandaag gehoopt hebben niet te vallen? Er vielen er heel veel op weg naar île de Ré Saint-Martin-de-Ré, gelukkig wel nagenoeg allemaal zonder erg. Het is niet alleen Thomas de Gendt die in de aanval hoopt te gaan, kop over kop demarreren ze om maar in de ontsnapping van de dag te komen, het lukt bij lange na niet iedereen.


De hoop is nog lang niet vervlogen, twee weken hebben we nog voor de boeg. De hoop op de gele trui in Parijs is nog in leven, en hoe. De weg naar Parijs is nog lang, er kan nog heel veel gebeuren, tot de renners in Parijs komen blijf ik hopen op een mooie koers en hoop ik dat Primoz niet met een druppel aan z'n neus in Parijs staat te kijken!

De waaieretappe dat geen waaieretappe wilde worden... hoe hun best de renners ook deden, Uiteindelijk was iedereen op de afspraak