Etappe 1: To poule or not to poule, that’s the question!

26/8/2020De renners maken de koers, althans dat wordt nogal eens geroepen. Hoewel Thierry Gouvenou daar anders over zal denken. De app van Komoot standby op zijn smartphone, Google-maps altijd beschikbaar op de laptop en met ouderwetse landkaarten open gevouwen op schoot struint hij het hele jaar door Frankrijk op zoek naar mooie routes. Het is te merken dat hij een paar maanden extra heeft gehad het afgelopen jaar, hij heeft dit jaar een mooie ronde op papier weten te krijgen.


Voormalig renner en routebouwer van beroep geeft hem wel recht van spreken, maar toch maken de renners de koers. Thierry kan zijn best doen om er wat moois van te maken, spannende boeren weggetjes uitkiezen, onmogelijke stijgingspercentages erin weten te leggen, maar als de renners gas geven op een onverwacht moment of juist een plaspauze inlassen is het ineens niet meer spannend.


Als fanatiek tourpoule deelnemer zit daar wel het jaarlijkse probleem. In de voorbereiding neem je het parcours door, je telt de vlakke ritten, de aankomsten bergop zet je op een rij en kijkt hoe vaak Thomas de Gendt in de aanval kan gaan. De uitkomst hiervan vermenigvuldig je met de puntentelling van de poultjes waar je aan mee gaat doen. Scorito, het AD of toch maar Tour de Mariënvelde? Elk spel heeft zijn charme, maar ook zijn nadelen. Waar je bij Tour de Mariënvelde “gewoon” een lijst met renners moet indienen, moet je bij Scorito dagelijks aan de bak en ben je drie weken drukker met voorspellen dan jouw werkgever lief is.


Hoe moet je hier dan mee omgaan? Wat is leuker? De Tour volgen zonder poultjes of het feest juist extra spannend maken voor jezelf en aan alle poultjes meedoen die je maar kunt vinden? Een spagaat is het niet echt, maar waar juich je harder voor? Tom Dumoulin of Primoz Roglic? In verband met het budget kon je niet zowel Dumoulin, Roglic en Bernal in jouw ploeg opnemen, maar aan het einde van de Tour blijkt Tom weer twee honderdste sneller dan Primoz. Primoz kukelt helaas van het podium en Dumoulin mag Bernard Hinault omhelzen. Jij hebt gekozen voor Primoz in al jouw poultjes en zakt door die twee hondersten in alle poultjes, waarom moest Tom nou winnen?


Juich je dan voor de winst van Tom of baal je voor het verlies van jezelf? Dan moet je beter voorspellen hoor ik je hardop denken, is dat wel zo? Roglic staat in alle lijstjes bovenaan, iedereen verwacht van alles van hem. Jouw chauvinistische hart kon je er niet van overtuigen om toch Dumoulin te verkiezen boven Roglic, naast tranen van vreugde zul je ook tranen van verdriet moeten accepteren. En toch denk ik er anders over. De oplossing is niet eens zo heel moeilijk.


Uiteraard doe ik aan alle poultjes mee die ik maar kan vinden, hoe ik dan tranen van verdriet weet te voorkomen? Bij het invullen van mijn lijstjes begin ik in willekeurige volgorde met de volgende namen: Roglic, Dumoulin, Bennett, Martin, Gesink, van Aert, Kuss en Grondahl Jansen. Straks ik Parijs huil ik mee met de ploeg, eindelijk!


PS: Voor wie toch mee wil doen:


https://www.scorito.com/subleague/281225/tour-de-france-2020/tjvsupporters

https://ad.persgroepwielerspel.nl

www.tourdemarienvelde.nl

Primoz juichend over de streep in de Dauphine, toen alles nog goed was... durf je het aan om hem nu nog in je Tourpoule op te nemen... hoe staat hij ervoor, afwachten tot we zaterdag gaan beginnen.